Wat is digitale TV

Analoge TV is verleden tijd! De resterende analoge TV-kijkers zullen binnenkort genoodzaakt zijn om over te stappen op Digitale TV. De zogenaamde analoge switch-off zal een definitief punt zetten achter het analoge tijdperk. Toch zal TV-distributie nog steeds mogelijk zijn met dezelfde infrastructuur: de COAX-kabel. Vanaf het moment dat er interactiviteit wordt toegevoegd hebben we het over interactieve Digitale TV.

Digital kanalen kunnen ook doorgestuurd worden via transmodulatie, daarbij hoeven de eindgebruikers enkel te beschikken over een TV met ingebouwde DVB-T of DVB-C tuner. Er is dan geen extra decoder nodig.

Transmodulatie biedt dus een aantal zeer interessante voordelen:

  • de installatiekost is beperkt
  • het is toch mogelijk is om HD TV aan te bieden

Via satelliet of antenne is een ruime keuze aan internationale zenders mogelijk. De "headend" ontvangt en verdeelt het signaal verder naar de verschillende televisietoestellen. Hij wordt geplaatst in een gemeenschappelijke ruimte. Op deze manier beslist de eigenaar volledig zelf over het pakket van kanalen. Door dat heel wat kanalen FTA (free-to-air) worden aangeboden, is het abonnement voor digitale TV meestal goedkoper dan het huidige analoge abonnement!

Digital TV